טרנד הבנייה האקולוגית הולך וצובר תאוצה, ואם עד לפני מס' שנים הטרנד היה אופייני בעיקר למדינות אירופיות, כיום גם בישראל ניתן לראות יותר ויותר התעניינות לגבי היתרונות שבבניית בתים ממוחזרים. בתים שהחומרים המשמשים להקמתם הם חומרים טבעיים שלא פולטים רעלים ושומרים על בריאות הדיירים ובפרט בריאות הילדים.
אחד התחומים העולים בענף הבנייה האקולוגית הוא בנייה במכולות. הקונטיינרים המגושמים שכולנו מכירים מנמלי הים עושים חישוב מסלול מחדש ומקבלים חיים בפרק ב' כחומרי גלם לבנייה. בנייה במכולות הפכה למבוקשת כשיטת בנייה לבתים פרטיים ובמיוחד במרחב הכפרי שבו יש מודעות רבה לגבי קיימות ובנייה ירוקה.
לאחר שגולשים רבים פנו אלינו בנושא, החלטנו לרכז כמה מהשאלות הרלוונטיות ביותר, ולהכות את המומחה. לטובת המשימה גייסנו את אדיב כהן, אדריכל ומעצב פנים אשר מתמחה בבנייה ירוקה ומתקדמת.
עד כמה בנייה במכולות היא מקובלת בעולם?
בנייה במכולות היא שיטת בנייה חדשה יחסית בישראל אבל בעולם מדובר כבר על תופעה מתרחבת. איפה שלא תניח את האצבע על הגלובוס – מארצות הברית לסין ומצ'ילה ללונדון – ארכיטקטורת מכולות נמצאת על המפה והיא כאן להישאר. לא מאמינים? תקלידו בגוגל "shipping container homes" ותקבלו יותר מ-23 מיליון תוצאות. אם תיכנסו לחיפוש לפי תמונות ותחפרו תראו עד כמה הנושא הזה עמוק. אגב, גם אצלנו בישראל הבשורה נחתה. המשרד שלי, למשל, מקדם כבר שנתיים פרויקטים של בנייה במכולות בכל רחבי הארץ.
בנייה אקולוגית היא לא יקרה יותר מבנייה קונבנציונאלית?
זה נכון שבמקרים מסוימים בנייה אקולוגית או בנייה ירוקה היא יקרה בהשוואה לפתרונות קונבנציונאליים ובדרך כלל בשיעור של 10%-15%. עם זאת, התשובה של הבנייה האקולוגית והירוקה ניתנת בתחזוקה השוטפת ומביאה לקיזוז ורווח תוך זמן קצר. בין השאר בזכות אלמנטים של חיסכון בהוצאות על אנרגיה. כאן גם מגיע לידי ביטוי היתרון הגדול של בנייה במכולות. שלא כמו שיטות אחרות לבנייה ירוקה שכבודן במקומן מונח, בנייה במכולות היא גם זולה יותר בטווח הקצר. בכמה? יותר מ-50%. בנייה עם מכולות מוערכת במחיר של 2,500-4,000 ₪ למ"ר לעומת בנייה קונבנציונאלית שיכולה לטפס עד 8,000 ₪ למ"ר ויותר. אני בעצמי הגעתי לתחום הזה בגלל שהבנתי שצעירים בגילאי 30-40 שרוצים לבנות בית בישראל מתקשים לעמוד בעלויות. בבנייה במכולות מצאתי את האיזון המושלם שבין בנייה ירוקה ומחירים הוגנים.
כמה זמן לוקח להקים בית על בסיס מכולות?
זמן הקמת הבית הוא יתרון שאין לו אח ורע בענף הבנייה. בנייה במכולות מאפשרת לסיים את הפרויקט בתוך 90 ימים מרגע העלייה על הקרקע. האלמנטים המתועשים מיוצרים במפעל לפי מידות מדויקות וכשמגיעים למגרש פשוט מניחים אותם בשטח.
זה מתאים לכל תוכנית או מגרש?
כל תוכנית אדריכלית יכולה להתאים לבנייה עם מכולות ו-99% מהמגרשים בישראל מציעים קרקע שמסוגלת לקלוט את שיטת הבנייה הזו. הבית מורכב מכמה מכולות אשר מעובדות במפעל תוך חיתוך הפתחים והתקרות ושילוב חומרים לבידוד תרמי ואקוסטי. את הקירות ניתן לסגור בשיטות קונבנציונאליות או טכניקות ירוקות בהתאם לדרישת הלקוח.
אפשר גם לבנות בקומות?
בואו נגיד את זה ככה, המכולות שמגיעות לנמל בגלגול הראשון כקונטיינרים נערמות בערמות בטיחותיות של מעל 30 מכולות זו על זו. כך גם בבית פרטי אפשר לבנות בקומות בלי שום בעיה. יתרה מכך, בנייה במכולות היא בנייה מודולארית. ניתן לחתוך את המכולות בכל צורה ולהשיג תקרות גבוהות ותקרות סטנדרטיות בחללים שונים. הבית גדל עם המשפחה ובמידת הצורך פשוט מרחיבים את הנכס על ידי הוספת מכולות.
אני מתכננן הקמת עסק באזור תעשייה, זה מתאים רק לבתי מגורים?
בנייה במכולות מתאימה לכל סוג של בנייה. בתים פרטיים, משרדים, מוסדות ציבור, כפרי סטודנטים, צימרים, יחידות דיור, You name it. השיטה המדהימה הזו היא פתרון כמעט לכל צורך.
מה יש בבית מלבד מכולות? איך משיגים הגנה ובידוד?
בנייה במכולות לא אומרת שהדיירים עומדים לגור בתוך מכולה בלבד. הבנייה משלבת חומרים שונים לרבות טכניקות ושיטות אשר לקוחות מבנייה קונבנציונאלית. למשל, את הממ"ד נבנה מבטון בלבד ובתוך הקירות נמלא בחומרי בידוד. מיותר לציין שיש בכל בית גם חומרי גלם איכותיים אחרים שיסייעו בחיסכון לאנרגיה עבור חימום וקירור הבית.
לאחר הבנייה, מדוע הבית מוגדר ירוק ואקולוגי?
בנייה במכולות היא בנייה ירוקה ללא פסולת בנייה שאפשר לתכנן עם אלמנטים מתקדמים של קיימות. למשל, הצבת מערכת סולארית על הגג שמייצרת אנרגיה לצריכה עצמית ומוכרת על ידי חברת החשמל עם הסדרים קבועים, התקנת מערכת למחזור מים שחוסכת בהוצאות שוטפות ורלבנטית במיוחד לבתים עם גינה, התקנת מערכת לייצור גז לבישול מפסולת אורגנית ועוד.
כשמחברים את הכל עם מאפיינים ידועים של בניה ירוקה כמו התאמה למסלול השמש, לשיפועים ולמשטרי רוחות, הדיירים נהנים מחיסכון משמעותי לאורך שנים. חיסכון שמצטרף לעלויות הנמוכות של הבית מלכתחילה ובמידה רבה "שובר את השוק" והופך אותם ליותר חופשיים ופחות משועבדים.
מקווה שהוא ענה לכם על כל השאלות הקריטיות. אדיב כהן (צילום: רואי כהן) |